Help het Van Raaltehuis aan een mooie bestemming.

 

 

Lange tijd is het stil geweest rondom het Van Raaltehuis in Ommen, de voormalige Theologische School van Dr. A.C. Van Raalte. Een vervallen pand aan de Van Raaltestraat dat herinnert aan een roerige tijd in de geschiedenis van Nederland, in het bijzonder van Ommen. Een tijd van “scheurmakers, onruststokers en geheime opruiers…”, een tijd van verzet tegen ontwikkelingen binnen een door de Staat gedomineerde kerk, een tijd van Afscheiding, maar ook een nieuw begin. Hier in Nederland, maar ook aan de overzijde van de Atlantische oceaan.

Bij dit alles speelde dr. Albertus van Raalte een hoofdrol. Hij stond aan de wieg van de Afgescheiden kerk die ontstond uit onvrede met de ontwikkelingen, nam de opleiding van nieuwe predikanten voor de Afgescheiden kerk ter hand en emigreerde tenslotte naar de Verenigde Staten van Amerika om daar een stad, een school en een universiteit te stichten.

 

Hierbij is het Van Raaltehuis in Ommen een plek van betekenis geweest. Hier werkte Albertus van Raalte, hier werden de eerste predikanten opgeleid, hier was een aantal jaren het centrum van de ontwikkelingen in Oost Nederland.

 

Het Van Raaltehuis staat al meer dan 175 jaar op de plek aan de Van Raaltestraat. Nadat het zijn functie als Theologische School verloor, is het jaren bewoond geweest door diverse families. Nu staat het er echter al weer meer dan tien jaar verlaten en in vervallen toestand bij. Er is een sloopvergunning aangevraagd en toegekend.

Het huis, de plek, het verhaal dat erbij hoort maken echter dat we alles in het werk stellen het Van Raaltehuis te bewaren en een mooie bestemming te geven. 

Sinds de oprichting van de Stichting Van Raaltehuis, een stichting die zich inzet voor het behoud van de Theologische School, zo’n tien jaar geleden, zijn er diverse plannen gemaakt, die telkens weer strandden. Deze zomer is er echter een doorbraak bereikt.

De Zonnehuisgroep, een zorginstelling in Oost Nederland, heeft het Van Raaltehuis en de overige bebouwing op het perceel van de firma Takman aangekocht met het doel er een 23-tal zorgeenheden te realiseren. Het Van Raaltehuis krijgt een plek binnen deze plannen, waarbij de Stichting Van Raaltehuis en de Zonnehuisgroep samen gaan optrekken, samenwerken en elkaar zullen versterken. De voormalige Theologische School wordt een Huis van Ontmoeting. Een plek waar heden en verleden bij elkaar komen, waar het verhaal van de Afscheiding verteld en beleefd kan worden in een museumachtige setting, maar ook een plek van ontmoeting tussen de bewoners van de zorginstelling en de rest van de samenleving.

 

Zonnehuisgroep

De Stichting Van Raaltehuis is erg blij met deze ontwikkeling en ziet uit naar een mooie samenwerking, het gezamenlijk gebruik van de ruimte, het invulling geven aan de Ontmoeting.

Uiteraard heeft de samenwerking ook financiële consequenties. Er is geld nodig voor de inrichting, voor het verwerven van een collectie, maar ook het gebruik van de ruimte zal betaald moeten worden.

Er zijn drie opties:

-        Maandelijkse betaling van een bepaalde huursom

-        De afkoop van de huur voor een periode van plm 20 jaar

-        De verwerving van (een deel) van de eigendom van het Van Raaltehuis, waarbij de Zonnehuisgroep (afhankelijk van de eigendomsverdeling) huur betaalt aan de Sticht van Raaltehuis.

De laatste optie heeft veruit onze grootste voorkeur. We kunnen zodoende op de lange termijn het voortbestaan van het Van Raaltehuis in de vorm die we voor ogen hebben waarborgen.

 

Om de financiële middelen bij elkaar te krijgen starten we op deze herfst een Crowdfundingsactie. Via de website www.vanraaltehuis.nl is precies aangegeven hoe dit in zijn werk gaat.

De Crowdfunding vindt plaats in de vorm van donaties.  De tegenprestatie die u mag verwachten zal vastgesteld worden in overleg. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag valt te denken aan vrije toegang tot het museum/ studiezaal tijdens de openingsuren, gebruikmaken van de zaal voor vergaderingen/ bijeenkomsten/ vieringen, enz.

We zijn uiteraard van harte bereid om een toelichting te geven op de plannen die er zijn en met u in overleg te gaan welke mogelijkheden u hebt ons te ondersteunen.

 

Graag tot ziens

 

Namens de St Van Raaltehuis.

 

Jan Heijink

Voorz. St. Van Raaltehuis

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 51518489