Vechtdal Leeft

Vechtdal Leeft. In-het- https://youtu.be/IifE5k0Yr6k?t=288

Van Raaltehuis Ommen blijft toch behouden

Takman IJzerwaren in Ommen viert het honderdjarig bestaan nog net op de huidige locatie aan de Van Raaltestraat in Ommen. In de loop van volgend jaar moet het familiebedrijf een nieuw onderkomen krijgen op bedrijventerrein De Rotbrink in Ommen. 

 

Aan de Van Raaltestraat kan vervolgens een nieuwe woonzorgvoorziening gebouwd worden. Bedoeling is dat de Zonnehuis Groep IJssel-Vecht uit Zwolle zorg gaat bieden aan de bewoners die in de voorziening komen. De nieuwbouw van de beoogde 23 appartementen rondom een veilige binnentuin wordt gerealiseerd door de Eindhovense projectontwikkelaar Coresta. 

Dementie

Volgens directeur Peter Schiphorst is uit onderzoek van Coresta gebleken dat er met name in de Oostelijke regio van het land grote behoefte is aan woonvoorzieningen voor ouderen met dementie. ,,Wij willen in Ommen mooie appartementen ontwikkelen, waar mensen ook met zijn tweeën kunnen wonen, zodat echtparen niet gescheiden hoeven worden als een van beiden intensieve zorg nodig heeft."

Voor Ommen, en met name voor de Stichting Van Raaltehuis, betekent het een enorme opluchting. Ook voor Rudi en Heidi Takman, want de afspraken met Coresta en de Zonnehuis Groep maken het mogelijk het vervallen Van Raaltehuis te behouden. Ooit was de sloopvergunning al afgegeven toen het bedrijf Takman, eigenaar van het historische pandje,  op de huidige locatie wilde gaan uitbreiden. Dat ging ook ondernemer Takman aan het hart, vandaar dat hij het geduld heeft kunnen opbrengen om te wachten tot er een nieuwe mogelijkheid ontstond om zijn bedrijf uit het krappe centrum van Ommen te verplaatsen. ,,In 1996 hebben we voor de laatste keer verbouwd en is de winkel verdrievoudigd. Ik dacht het daarmee tot mijn pensioen te kunnen uitzingen, maar we groeiden veel te hard."

Theologische school

Het Van Raaltehuis is de voormalige theologische school waar van 1839 tot en met 1844 Dr. A.C. van Raalte predikanten opleidde voor de toen net ontstane afgescheiden kerk. Het Van Raaltehuis wordt gerenoveerd en gaat dienst doen als ontmoetingsplek en museum. Voor Jan Heijink, voorzitter van de Van Raaltestichting, een enorme opluchting. ,,We moeten nu natuurlijk financiën gaan organiseren. We denken aan een crowdfundingsactie. Daarvoor willen we ook naar Holland in Michigan in de Verenigde Staten." In deze stad, gesticht door dominee Van Raalte, hoopt de stichting gulle weldoeners te vinden voor de kosten die gemoeid zijn bij renovatie en inrichting van het Van Raaltehuis. Heijink: ,,Dat gaat dan ook een functie krijgen voor de cliënten in de woonvoorziening. Het verbindt straks de geschiedenis met het heden en de cliënten met de Ommenaren."

Woensdagmorgen is een intentieovereenkomst ondertekend door Takman, Schiphorst, Joke Mengerink van de Zonnehuis-Groep en wethouder Ko Scheele namens de gemeente. ,,Het moet raar lopen wil het nog afketsen", zegt Schiphorst. ,,We gaan nu de plannen verder uitwerken voordat er definitieve koopcontracten getekend worden."